Home >> Manastirea Nera > Ceai >> Ceai salvie 50g MANASTIREA NERA
Sunati la: - 021-210.95.50 sau 0723-819.700 - intre orele 10-18
Comandati produsele dorite prin email: farmaciaverde@util21.ro
Ceai salvie 50g MANASTIREA NERA
Descriere produs:
STOC INDISPONIBIL
Ceai salvie 50g Manastirea Nera
CEAIUL DE SALVIE este un produs natural obţinut prin mărunţirea frunzelor plantei Salvia officinalis.
SALVIA, denumită ştiinţific Salvia officinalis, face parte din familia Lamiaceae, fiind un subarbust cultivat, originar din zona mediteraneeană, întrebuinţat în medicină şi gastronomie. Medicul şi botanistul grec Dioscoride o recomanda ca diuretic, emenagog (pentru declanşarea ciclului menstrual) şi hemostatic.
La noi în ţară, salvia a fost aclimatizată încă din antichitate, crescând în toate zonele joase ale ţării. Cu toate acestea nu o găsim în flora spontană, deoarece are o mare sensibilitate la îngheţurile din timpul iernii şi necesită îngrijiri speciale.
Frunzele conţin 3-8% taninuri catechinice, acizi fenolici: rosmarinic cafeic, clorogenic, ferulic şi galic, 1-3% flavonoide: apigenină, şi derivaţi ai luteolinei. Cele mai importante principii active ale plantei sunt: uleiurile volatile (1-2%), salvinul, cirsimaritinul şi acidul rosmaric. Frunzele de salvie mai conţin triterpenoidele acidul oleonolic şi ursolic, rezine, fitosteroli, vitaminele C şi B1, săruri de K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn etc.
În medicina noastră tradiţională se foloseşte cu bune rezultate ca adjuvant în balonări gastro-intestinale, sporirea secreţiei bilei, diabetul zaharat, circulaţia defectuoasă a sângelui, astm bronşic, dischinezie biliară, precum şi în disfuncţii ovariene.
Comisia Europeană menţionează acţiunile principale: antibacteriene, fungistatice, antivirale, stimulente ale secreţiilor şi inhibarea transpiraţiei excesive, iar extern în stările inflamatorii ale mucoaselor nazale şi ale gâtului.
RECOMANDĂRI MAJORE:
Intern
Infecţii ale căilor respiratorii superioare, bronşită virală acută, rinită virală acută (răceală), gripă: salvinul şi cirsimaritinul conţinute de salvie distrug bacteriile; acidul rosmaric are efect anti-inflamator; iar uleiurile volatile funcţionează ca anti-perspirant, influenţând centrul de comandă din creier al temperaturii.
Studii recente confirmă efectul antiviral al salviei în cazul infecţiilor gripale. În plus, ea reduce febra, reduce secreţiile în exces de pe căile respiratorii, calmează durerile de cap şi musculare provocate de infecţiile cu viruşi gripali.
Pentru combaterea febrei la adulţi şi copii se recomandă, suplimentar, frecţii cu extract de salvie pe tot corpul, insistându-se asupra toracelui, mâinilor, cefei, tâmplelor şi frunţii.
Extractul de salvie beneficiază de o bogată tradiţie şi în tratarea durerilor de gât şi a tusei, chiar şi prin gargară.
Astm, bronşită cronică, boli respiratorii cu secreţii abundente: tratamentul durează o lună de zile, având ca efect reducerea secreţiile în exces de pe căile respiratorii, dar şi puternice efecte antiinfecţioase. Salvia se recomandă mai ales în perioadele de primăvară, inclusiv bolnavilor cronici, deoarece are efecte detoxifiante puternice, acţionând asupra cauzelor profunde ale acestor boli.
Gastrită hipoacidă: stimulează digestia şi echilibrează apetitul, având calitatea de a împiedica formarea gazelor în intestin. În lumea arabă, salvia este cunoscută ca un remediu eficient în tratarea tuturor problemelor digestive, mai ales a diareei.
Dischinezie biliară: datorită compoziţiei chimice complexe a uleiului volatil şi a celorlalte principii active din frunze, extractele din această plantă au proprietăţi coleretic-colagoge, carminative.
Tulburări ale ciclului menstrual (ciclu menstrual neregulat, foarte abundent sau dureros), sterilitate feminină, nodul mamar, chist ovarian, fibrom uterin: tratamentul se administrează pe stomacul gol şi durează trei luni de zile, având efecte ample de armonizare la nivel hormonal, influenţând atât producţia glandelor endocrine, cât şi receptorii diferiţilor hormoni.
Extern
Afecţiuni ale cavităţii bucale (dezinfectant local): este un foarte bun antiseptic, antiinflamator, bacteriostatic, fiind utilizat în abcese dentare, afte bucale, amigdalite, gingivite, stomatite, candidoze, răni produse de proteze dentare, faringite, răni purulente – sub formă de gargară.
Înţepături de insecte
Transpiraţie fetidă a picioarelor
ALTE RECOMANDĂRI:
Surmenaj fizic, psihic şi intelecual, anxietate, tulburări ale memoriei, adjuvant în tratamentul preventiv al bolii Alzheimer şi al demenţei senile: studii recente au pus în evidenţă următoarele: salvia ajuta la mentinerea tineretii celulelor din care este formata scoarta cerebrala datorita efectlui sau antioxidant; actioneaza asupra receptorilor unor hormoni importanti responsabili pentru tineretea organismului; inhiba formarea unor enzime care blocheaza procese foarte importante la nivelul creierului ca: memorarea, asocierea, sinteza.
În cazul Alzheimer-ului, studiile de ultimă oră arată că administrarea de salvie blochează formarea unor enzime (concentrate în creier şi în măduva spinării) care afectează sistemul nervos, provocând această boală. Administrarea de salvie restabileşte în mare măsură memoria, îmbunătăţeşte funcţiile cognitive cum ar fi raţionamentul şi atenţia, reduce stările de agitaţie psihomotorie. De la primele simptome ale acestei afectiuni, se recomandă administrarea extractului de salvie, în cure de 4 luni de zile, urmate de 1 lună de pauză, după care tratamentul se reia.
Efecte benefice s-au înregistrat şi în prevenirea şi combaterea demenţei senile, a proceselor de degradare care apar la nivelul sistemului nervos central odată cu vârsta.
Un studiu al Universităţii din Newcastle, Marea Britanie, a obiectivat că administrarea salviei amplifică memoria de lungă şi de scurtă durată, creşte capacitatea de raţionament şi performanţă intelectuală în general. Mai mult, aceste calităţi se menţin mai bine în condiţii de stres, salvia fiind un remediu şi pentru combaterea efectelor negative ale stresului, având efect anxiolitic. Primele rezultate în acest sens se văd după 4 săptămâni de administrare constantă, un tratament complet durând 2-3 luni (putând fi făcut de 3 ori pe an).
Tulburări specifice premenopauzei: reduce transpiraţia, răreşte apariţia bufeurilor, opreşte hemoragiile care apar la debutul menopauzei, având un puternic efect de reîntinerire. Efectele terapeutice apar după 4 săptămâni de administrare a extractului.
Colită, colită de fermentaţie, enterocolită, diverticulită: un studiu japonez din 2007 a arătat că salvia este mai eficienta decât unele antibiotice în tratarea afecţiunilor intestinelor corelate cu infecţii bacteriene. Ea are efecte antibiotice similare sau chiar mai puternice decât medicamentele de sinteză împotriva unor bacterii dezvoltate în intestin, responsabile de multe din cazurile de colită şi de alte afecţiuni înrudite cu aceasta. Astfel, extractul de salvie s-a dovedit a fi deosebit de activ contra Proteus vulgaris, Shigella flexneri, Shigella sonnei. Asupra Salmonella typhi are acelaşi efect ca ampicilina şi streptomicina, iar asupra Streptococcus aureus are efecte similare cu cloramfenicolul. Pentru tratarea diverticulitei şi a colitei de putrefacţie, în fiecare doză de tratament administrată intern se adaugă câte 2 picături de ulei volatil de salvie.
Diabet de tip II, adjuvant în diabetul de tip I: salvia sporeşte foarte mult receptivitatea (cu până la 2-3 ori) organismului la insulină.
Astenie de primăvară: salvia este un tonic general al organismului şi sedativ al sistemului nervos, diminuând spasmele şi tremurăturile în boli grave ale sistemului nervos central şi periferic. Ca tonic nerving combate astenia, nervozitatea, depresia. Efecte mai puternice se obţin dacă se asociază cu roiniţa (melisa).
Suplimentar se pot face şi băi cu salvie, deoarece acestea conferă o stare de tonus psihic şi vioiciune, înlătură oboseala şi dau corpului un miros plăcut.
Afecţiuni vasculare, varice, ulcer varicos: normalizează circulatiei sangelui.
Oprirea lactaţiei: tratamentu intern se asociază cu cel extern – cataplasma cu extractul de salvie se aplică pe sâni timp de o oră pe zi.
Ca tonic general şi stimulator al poftei de mâncare, se recomandă copiilor aflaţi în covalescenţă după boli infecto-contagioase.
Transpiraţia excesivă sau cu miros neplăcut, transpiraţii nocturne în TBC: salvia este un adevărat deodorant cu administrare internă. Studii făcute în paralel în Anglia, Germania şi Statele Unite au arătat că salvia reduce puternic sudoraţia, inclusiv cea care apare pe fondul unor dezechilibre la nivelul glandelor cortico-suprarenale. Comisia E (organismul guvernamental german de verificare a eficienţei plantelor medicinale) recomandă extern băile totale sau parţiale cu extract de salvie, pentru combaterea transpiraţiei excesive.
Extern
Răni, ulceraţii cronice, contuzii, leziuni eczematice zemuinde şi infectate: sub formă de comprese şi spălături (care se ţin timp de 1-3 ore pe locul afectat, după care se lasă să se zvânte) cu puternic efect antiseptic şi cicatrizant.
Ciuperci parazite: frunzele de salvie contin principii cu puternice efecte antibacteriene si antifungice.
Leucoree, vaginită
Îngrijirea cosmetică a tenurilor grase şi acneice: are efect antiseboreic. Pentru tenul cu pori dilataţi, pătat, ofilit, se fac spălături, în fiecare dimineaţă şi seară. Suplimentar, se pune pe obraji, seara, timp de un sfert de oră, o compresă cu extract de salvie.
Igiena capilară: împiedică căderea părului prin întărirea rădăcinii lui. Clătirea părului cu extract de salvie dă o culoare mai închisă firelor de păr, precum şi un colorit mai viu. Pentru părul negru, se recomandă un amestec în părţi egale de ceai negru şi salvie. Salvia e utilă şi în îngrijirea părului cărunt, pe care îl întăreşte şi căruia îi închide culoarea.
CONTRAINDICAŢII:
Administrarea plantei la persoanele extrem de sensibile poate produce convulsii digestive. Planta este contraindicată în general epilepticilor.
În cazul diabeticilor insulino-dependenti, în timpul administrării salviei, glicemia va fi strict supravegheată.
Femeile care alaptează nu vor folosi această plantă, recunoscută pentru efectul său foarte rapid de oprire a lactaţiei.
Cantitate: 50 gr.