Home >> Topoloveni > Suplimente Alimentare >> MAGIUN DE PRUNE 350GR TOPOLOVENI

Livrari la usa in Bucuresti 9 lei! Livrari la usa in provincie 19,90 lei!
Sunati la: - 021-210.95.50 sau 0723-819.700 - intre orele 10-18
Comandati produsele dorite prin email: farmaciaverde@util21.ro

MAGIUN DE PRUNE 350GR TOPOLOVENI

Primul si singurul produs traditional autohton inscris pana acum in procesul de obtinere a protectiei din partea Uniunii Europene de brand authentic romanesc este magiunul de Topoloveni...
10,00 RON

 

Descriere produs:

 MAGIUN DE PRUNE 350GR TOPOLOVENI 


MAGIUN DE PRUNE  

 

Primul si singurul produs traditional autohton inscris pana acum in procesul de obtinere a protectiei din partea Uniunii Europene de brand authentic romanesc este magiunul de Topoloveni. Certificarea europeana poarta denumirea de “Indicatie Geografica Protejata” si reprezinta un drept de autor, ceea ce inseamna ca nimeni nu va putea face acest magiun in afara de producatorul atestat, iar orice tentativa de a copia originalul va fi judecata ca plagiat. 

 

Reteta magiunului a fost pastrata in fabrica pe care detinatoare licentei produsului a luat-o la licitatie inca din 1914 si care s-a transmis din generatie in generatie. Pana in anul 2008, toata productia, adica peste 150 de tone anual, mergea la butoi peste hotare, in Germania si Austria. De acolo era preluata de specialisti, care adaugau zahar si ambalau in borcane, dupa care exportau inclusiv in Romania, ca un produs de-al lor, punandu-i si un pret pe masura. incepand cu anul trecut insa, produsul a inceput sa fie fabricat si comercializat si pe teritoriul tarii noastre, desi la inceput detinatoarea licentei a intampinat ceva greutati. Fabrica de la Topoloveni are 25 de angajati, dintre care un singur barbat. Produsul se prepara in perioada 15 august- 15 octombrie, cel tarziu, prunele fiind foarte atent selectionate, pentru ca, in caz contrar, produsul final sufera modificari importante si nu mai iese cum ar trebui. 

 

Magiunul este un produs suta la suta natural, care se obtine numai din prune. Fructele trebuie sa provina din livezile Topolovenilor si din alte regiuni ale tarii ca Arges, Bistrita Nasaud, Bacau, Galati, Constanta, Arad, Dolj, Mehedinti, Prahova, Buzau, Olt, Vaslui, Valcea. Soiurile de prune utilizate sunt numai varietati de toamna, bine coapte, care apartin soiurilor Grasa Romaneasca, Grasa ameliorate, Vinata Romaneasca, Tuleu Gras, ambele avand un randament foarte bun, insa nu si o aroma la fel de pronuntata, Bistriteana sau Brumarie, care sunt si cele mai indicate in obtinerea unui magiun de calitate, avand o aroma puternica si placuta de prune, gust dulce-acrisor placut, aciditate mica si consistenta buna, D’agean, Abaspath si Stanley.

 

De asemenea, prunele utilizate la obtinerea magiunului trebuie sa fie sanatoase, curate si foarte bine coapte, pentru ca numai atunci calitatile acestora, si anume continutul de zaharuri, gustul, aroma, culoarea si continutul de substanta uscata ating scopul optim de recoltare pentru prelucrare. Fructele din care se obtin produsul sunt bogate in glucide, hidrati de carbon, acizi organici, potasiu, fosfor, magneziu. Astfel, acestea au efecte benefice asupra organismului nostru, dintre care enumeram fortifierea sistemului nervos, combaterea starilor de oboseala sau stimularea tranzitului intestinal. Ceea ce face acest produs si mai atractiv este faptul ca se foloseste in alimentatia persoanelor de toate varstele atat ca mic dejun, cat si ca umplutura in diverse produse de patiserie.

 

 

Insa, nu numai fructele joaca un rol important in obtinerea acestui produs. si pomii fructiferi au o insemnatate aparte, pamantul in care acestia cresc necesitand un tratament aparte.El trebuie sa fie tratat cu ingrasaminte ca nitrogenul, care ajuta la dezvoltarea frunzelor si a tulpinii, fosforul, cu ajutorul caruia de dezvolta radacina, se formeaza mai bine culoarea florilor, dar se mentin si bacteriile la o distanta considerabila. De asemenea, si potasiul, care ajuta la producerea de fructe si seminte. Livezile de pruni au existat pe pamanturile din Topoloveni din cele mai vechi timpuri, acestea fiind mentionate in hrisovul lui stefan Cantacuzino din 1 aprilie 7222, unde se aminteste de “Dealul Topolovenilor”.

 

Cultura pomilor fructiferi ocupa un loc important in viata locuitorilor din judetul Arges inca din sec XVI, datorita configuratiei reliefului, dealurile reprezentand mai bine de jumatate din suprafata localitatii, dar si conditiilor pedoclimatice, cea mai mare extindere cunoscand-o prunul. De asemenea, judetul Arges detine ponderea in cultura acestor soiuri de pruni in Romania. inca de acum sase sute de ani, pe meleagurile Topolovene au existat livezi cu pruni, iar locuitorii se ocupau cu prelucrarea acestora sub forma de magiun, tuica, prune uscate. Prunele uscate si magiunul, mentionate in documentele vremii, constituiau un aliment important pentru marea majoritate a locuitorilor nevoiasi, cat si produse comercializate in targurile locale, fiind si una din sursele de venit din zona.

 

Prima ,,fabrica de magiun” a luat fiinta in Topoloveni in 1914 si s-a numit apoi ,,fabrica de marmelada”, inchiriata ulterior Cooperativei din Topoloveni. in 1941 a fost preluata de Ministerul Agriculturii, iar perioada care a urmat a dus la diversificarea si marirea productiei (se fabrica magiun si marmelada din prune, mere, dovleac).

 

Descrierea metodei de obtinere a produsului alimentar

La obtinerea Magiunului natural de prune Topoloveni se foloseste metoda fierberii in duplicate deschise, fara adaos de zahar sau alte ingrediente. 

Materia prima, prunele, se recolteaza manual, cand sunt bine coapte pentru ca atunci au continut maxim de zaharuri si se ambaleaza in cosuri sau ladite. 

Prunele se receptioneaza la sectia de fabricatie depozitandu-se in spatii special destinate acestui scop, racoroase, curate lipsite de mirosuri straine, pana la intrarea pe flux. « Magiunul natural de prune Topoloveni » este un produs sezonier fabricandu-se doar din prune proaspete in perioada august-octombrie in functie de vreme. 

Spalare se face mecanizat in masini de spalat, cu dusuri pentru clatire, cu ajutorul apei potabile, reci. Spalarea se face sub supraveghere permanenta pentru ca in produsul finit sa nu patrunda nisip si alte impuritati minerale. Prunele spalate se dirijeaza pe banda elevatoare pentru identificarea si inlaturarea celor necorespunzatoare. 

Tratament termic consta in oparirea prunelor in instalatii speciale de inox , cu ajutorul aburului tehnologic la temperatura de 80 ° C , si presiune de 1.5 atm, timp de 4-5 min.).

 

 

Pasarea se efectueaza in doua trepte: prima treapta - in pasatrice cu ochiuri de max 3 mm, in vederea separarii simburilor si cojilor de pulpa; operatia are loc sub o stricta supraveghere pentru a evita trecerea simburilor sau a sparturilor de sambure in masa de prune strecurate. Treapta a doua de pasare are loc in rafinatrice cu ochiuri de 1.8 -2 mm pentru ca marcul de prune sa fie cat mai curat si mai omogen. Deseul din aceasta operatie (samburi, sparturi de samburi, pielite si codite) sunt colectate in europubele care se golesc in containere aflate pe platforma betonata, special destinata acestui scop, de unde se ridica de catre firma de salubritate contractanta.

 

 

Marcul de fructe se concentreaza prin fierbere in cazane duplicate, deschise , pana la concentratie de minim 55 % substanta uscata (verificare cu ajutorul refractometrului incepand din a noua ora de la inceputul concentrarii), obtinandu-se magiunul. Concentrarea are loc cu ajutorul aburului tehnologic cu presiunea de 1.5 - 2 atm, la temperatura 105 ° C, la inceputul fierberii si la 90 ° C cand produsul a atins concentrația de 50-52 grd.Brix, aceasta temperatura (masei produsului 80-100 ° C) diminuandu-se pe masura concentrarii, timp de 9-12 ore, functie de substanta uscata a materiei prime. 

Cand magiunul fierbinte ajunge la concentratia de min 56 grd.Brix, ceea ce indica optimul concentrsrii, se opreste presiunea pe cazan iar continutul se descarca in butoi.

 

 

Sarja de magiun se imparte uniform in trei butoaie de 200 l, captusite cu saci PVC, manual cu ajutorul cociorbelor din lemn, in straturi subtiri pentru a se raci mai repede. Dupa doua zile se completeaza la umplere cu o alta sarja si se continua racirea timp de 5 - 7 zile functie de temperatura mediului ambient. Verificarea racirii se face organoleptic, cu ajutorul unei lopatele sau caus de lemn.

Pentru ambalarea in borcane de sticla, avizate sanitar, sarja de magiun se dozeaza automat (pe o linie de ambalare) in acestea, se capseaza si sunt apoi directionate la pasteurizare.

 

 


 
 

English:

350GR Topoloveni plum jam plum jam
 

 

Produse din aceeasi categorie