Home >> Top Tratamente naturiste > Gonartroza >> Gonartroza

Livrari la usa in Bucuresti 9 lei! Livrari la usa in provincie 19,90 lei!
Sunati la: - 021-210.95.50 sau 0723-819.700 - intre orele 10-18
Comandati produsele dorite prin email: farmaciaverde@util21.ro

Gonartroza

Gonartroza afecteaza articulatiile localizata la nivelul genunchiului, definitie , cauze, factori de risc si tratamente naturiste
0,00 RON

 

Descriere produs:

Gonartroza afecteaza articulatiile localizata la nivelul genunchiului definitie , cauze, factori de risc si tratamente naturiste

Cateva produse recomandate in tratament gonartroza:

Rheuma Mer - spondiloza, atroze ale articulatiilor , adjuvant in parodontopatii - 150 capsule MEDICA

Antireumatic,antiinflamator indicat in coxartroza,gonartroza, spondiloza,atroze ale articulatiilor.Adjuvant in arodontopatii...
 
 
 
 
 
 
 
 

RHEUMA FLEX SPRAY 50ml MEDICA

Antireumatic, antiinflamator indicat in coxartroza, gonartroza, spondiloza, atroze ale articulatiilor. Adjuvant in parodontopatii...
 
 
 
 
 
 
 
 

BALSAM GHEARA DIAVOLULUI BOTANIS 500ml TRANS ROM

Actiune extraordinara de reducere a inflamatiiior provocate de: REUMATISM, ARTRITA, ARTROZA, SPONDILOZA, COXARTROZA, GONARTROZA, SCIATICA...
 
 

 

 

 

 

 

 

Gonartroza face parte din grupul artropatilor, artroza fiind cea mai frecventa afectiune de acest tip, cu un impact social mare afectand 10 – 12% din populatia globului. Gonartroza (artroza genunchiului) reprezinta o problema importanta de sanatate prin frecventa mare pe care o are in populatia de peste 40 de ani afectand 25 – 30% din persoanele de 45 – 64 ani si 60% din persoanele de peste 65 ani.

Articulatia genunchiului actioneaza ca o “balama” care permite flexia si extensia gambei, facand posibile ortostatismul si pozitia sezanda. Este cea mai mare articulatie a corpului uman si are numeroase implicatii in patologie avand rol foarte important in statica si locomotie ceea ce poate determina, in timp, o uzura importanta a componentelor articulare.
Gonartroza este boala artrozica localizata la nivelul genunchiului care consta in distrugerea cartilajului suprafetelor articulare interesand unul (unilaterala) sau ambii genunchi (bilaterala).

Factorii predispozanti implicati in aparitia gonartrozei

Factorii de risc asociati gonartrozei (si artrozei in general) sunt factori generali (pot determina gonartroze aparent primitive sau esentiale si care se asociaza si cu alte localizari ale bolii artrozice) si factori locali – intra si extraarticulari. Factorii generali sunt:
• Sexul – femeile sunt mult mai predispuse la a avea aceasta afectiune decat barbatii
• Varsta – incidenta gonartrozei creste cu inaintarea in varsta; este foarte rara la copil si adultul tanar, atingand varful de incidenta intre 55 si 75 de ani
• Obezitatea – aceasta intervine in geneza gonartrozei prin cresterea incarcarii osoase determinata de surplusul ponderal si afectarea biomecanicii articulare cauzata de modificarile de postura (genu varum compensator) si mers
• Profesia (pozitia prelungita in genunchi) sau sportul practicat (rugby, fotbal, ski de performanta)
Factorii locali, intraarticulari, genereaza o suprasolicitare functionala care depaseste capacitatea de rezistenta a cartilajului genunchiului si sunt reprezentati de: traumatisme (mai ales daca sunt repetate), leziune de menisc, leziuni ligamentare (instabilitate articulara), atrofie reflexa a muschiului cvadriceps (posttraumatic) etc. Cauzele extraarticulare sunt: alinierea anormala a genunchiului in varus sau in valgus (de 2 ori mai frecvent la femei), instabilitatea laterala a rotulei, inflamatii reumatismale si infectioase (septice sau specifice) etc.

Cum se manifesta si se clasifica gonartroza?

Gonartroza are un debut insidios, fiind o perioada lunga de timp bine tolerata. Durerea este simptomul care domina tabloul clinic, este localizata in regiunea interna a genunchiului si iradiaza de obicei la coapsa sau la gamba, are caracter mecanic (apare initial la sprijinul unipodal – pe un picior – la urcatul si mai ales la coboratul scarilor si se amelioreaza la repaus). Pe masura ce boala evolueaza apare la eforturi din ce in ce mai mici si limiteaza perimetrul de mers al bolnavului.
Alte manifestari care mai pot fi intalnite sunt: senzatia de instabilitate a genunchiului afectat (obiectivata prin prezenta semnului „sertarului anterior” sau instabilitate laterolaterala), pseudoblocajul articular (greutate la mobilizarea articulatiei dupa pastrarea prelungita a aceleiasi pozitii), flexum spontan reductibil, tumefierea genunchiului (apare la efort, dispare la repaus), cracmentele intraarticulare (zgomote percepute de bolnav la mobilizarea articulatiei) si la mobilizarea rotulei (semnul „rindelei” pozitiv – cracmente la mobilizarea rotulei superior si inferior tragand de tendonul muschiului cvadriceps), reactie inflamatorie sinoviala de tip mecanic (socul rotulian poate fi pozitiv – cantitate de lichid sinovial intraarticular crescuta), .
Folosind mai multe criterii (clinice, radiologice si artroscopice) gonartroza a fost impartita in 4 stadii de gravitate:
• Stadiul I: modificarile sunt minime (durere usoara si uneori tumefactie articulara, fara modificari radiologice, artroscopic apar semne de degenerare articulara si meniscala)
• Stadiul II: modificari moderate (durere, tumefactie si redoare articulara; pe radiografia in sprijin se observa diminuarea spatiului articular, artroscopic apar fibrilarea cartilajului si meniscuri degenerate)
• Stadiul III: modificarile se accentueaza (manifestari clinice moderate, radiologic se constata si aparitia osteofitelor, artroscopic apare fragmentarea cartilajului)
• Stadiul IV: modificari severe (durere de repaus, redoare articulara, instabilitate, deformare articulara; radiologic – spatiu articular mult redus, scleroza osoasa in zona de sprijin, osteofite, dezaliniere; artroscopic – dezgolirea osului subcondral pe zone intinse)

Cum se stabileste diagnosticul gonatroza?

Diagnosticul pozitiv in gonartroza se pune pe baza tabloului clinic la care se adauga datele oferite de explorarile paraclinice (examenul radiologic, artroscopia, examenul de tomografie computerizata si rezonanta magnetica nucleara).

Cum putem trata gonartroza?

Tratamentul are ca obiective diminuarea durerii, mentinerea si cresterea mobilitatii articulare (obtinerea unor unghiuri functionale de miscare), obtinerea unei stabilitati articulare de buna calitate, limitarea invaliditatii (refacerea controlului muscular dinamic pentru mers). Cuprinde: mijloace nefarmacologice (evitarea sporturilor agresive, mers cu baston tinut in membrul superior controlateral si controlul greutatii corporale, fiziokinetoterapie), tratment farmacologic (antiinflamatorii nesteroidiene, analgezice generale si topice, corticosteroizi intraarticulari, medicatie condroprotectoare si substante vascoelastice administrate intraarticular) si tratament chirurgical (se adreseaza unui procent de 20% din gonartroze cu evolutie progresiva spre agravare si care nu mai raspund la tratamentul conservator – stadiul III).

Tratamentul este individualizat in functie de stadiul afectiunii astfel:

• In stadiu I se recomanda: repaus, reducerea greutatii corporale, purtarea pantofilor cu talpa elastica pentru reducerea impactului cu solul, folosirea unui baston pentru descarcarea genunchiului, la nevoie folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene (la recomandarea medicului), periodic fizioterapie si kinetoterapie.
O mentiune speciala o acordam tratamentului local, intraarticular (infiltratii) cu substante cortizonice retard si substante vascoelastice. Infiltratiile cu substante cortizonice sunt indicate in cazul evidentelor pusee inflamatorii luand, insa, in consideratie si eventualele efecte adverse (susceptibilitate crescuta la infectii, efecte negative asupra troficitatii cartilajului si osului, reaparitia durerii dupa trecerea efectului etc). Acest tratament permite depasirea perioadelor critice si ramane un remediu de urgenta, infiltratiile repetate in genunchi fiind compromitatoare pentru articulatie. Suplimentatoarele de viscozitate incearca sa restaureze proprietatile normale ale lichidului sinovial (lubrifiere, efect antisoc), au efect dovedit analgezic timp de luni dupa administrare la 70% din cazuri.

• In stadiu II: este stadiul in care tratamentul artroscopic da cele mai bune rezultate

• In stadiile III si IV: tratament chirurgical (osteotomie tibiala de corectie pentru repozitionarea genunchiului sau proteza de genunchi)

Cum putem preveni aparitia gonartrozei?

Pentru a preintampina instalarea gonartrozei ar trebui respectate o serie de reguli astfel: evitarea suprasolicitarii si incarcarea articulara (obezitatea), traumatismele, frigul si umezeala. Nu trebuie uitat ca inotul este sportul cu cele mai benefice efecte la nivelul articulatiei genunchiului si nu numai.


 

 

Produse din aceeasi categorie